GLOCK 19 alebo 23 ?

Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

cubitko:
ad 1 - ako už spomenul Kpt.Črevo, skôr než na výške a hmotnosti nositeľnosť tej ktorej zbrane obvykle závisí na konkrétnej postave, puzdre a hlavne štýle obliekania a prostredí, v ktorom sa dotyčný pohybuje.
Prudko individuálna záležitosť, ako ostatne veľa vecí v tomto 'biznise'.

ad 2 - radiť začiatočníkovi, že je nevyhnutné za rok vystrieľať 6k + sušiť + absolvovať kurz, to mi príde ako riadny overkill. Skôr to niekoho odradí než priláka.
Pritom začiatočník by mal začať základmi, a pri tých ozaj nepotrebuje vybúchať toľké tisíce nábojov ročne. Skôr sa mu hodí priebežná kvalifikovaná inštruktáž.

Ale tu sme už asi OT, thio už dnes pravdepodobne rieši iné radosti a starosti...
cubitko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

yarco: s tymi 6k som to asi prehnal, ale nieje to tak davno co som si kupil prvu zbran a tych 300-500 ran mesacne bolo pre mna nevyhnutnych, aby som uveril, ze v strese pripadny vystrel pojde tam kam ma... a to som kedysi strielal s .22 ky + vzduchova pistol /puska ,takze zaklady tam boli.

ale inak OT a stara tema.. asi LOCK
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

cubitko napísal:yarco: s tymi 6k som to asi prehnal, ale nieje to tak davno co som si kupil prvu zbran a tych 300-500 ran mesacne bolo pre mna nevyhnutnych...
Povyšuješ individuálnu skúsenosť na všeobecne platnú pravdu. Poznám chalana, ktorý kúpil Glocka (cca rok dozadu), vystrieľal z neho možno dve stovky nábojov a potom šiel na IDPA a skončil niekde v strede a dobre sa umiestnil aj na niekoľkých IPSC pretekoch... to medzitým nechodí ani na strelnice ani toho moc nenasuší. Proste prirodzený talent, plus vypestované pevné postoje z bojových športov a svalnaté ruky.

Pochopiteľne ho za to neznášam...
cubitko
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

Zoid: skor by som povedal, ze je to opacne. Poukazujes na extremny pripad. Ja si myslim ze ten moj, je pribeh takeho bezneho jemne nadpriemerneho strelca. Uz pri prvej navsteve strelnice po rokoch, som mal na 15 metrov 90% nabojov v "ciernom". Dalej sa to len zlepsovalo. Staci ale timer, stres zo sutaze, nejaka nepredvidana udalost na stagi... ved to asi poznas, najlepsie to vystihuje veta: "Uz verim na zivot po pipnuti." ... a to je iba hlupa sutaz, ziaden strach o zivot.

Mimo strelnicu SKP chodim aj na beznu pre verejnost otvorenu strelnicu, kde som tiez clenom klubu . Ked vidim strelcov co strielaju 100 nabojov raz za 2-3 mesiace, tak si dovolim tvrdit ze v strese netrafia ani vrata od stodoly. Ty co chodia pravidelnejsie a daju si poradit, idu presnostou vyrazne hore.

PS: inak paradoxne medzi najhorsich strelcov co som videl patrili mestsky policajti. Ked to jemne hyperbolizujem, tak ak pachatel nebude kluckovat, netrafia ho.
oci
prispievateľ
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa oci »

Myslim, ze to nie je len o poctoch vystrelenych nabojov, ale o kvalite a pravidelnosti treningu. Strelec musi aj trochu vyzriet a telo sa musi naucit "poskladat" :D k zbrani..... a to vzdy trva cas. Staci susit par minut 2-3 krat do tyzdna, obcas ist na strelnicu a po niekolkych rokoch moze byt bez velkej namahy z novacika celkom spolahlivy strelec. Ktory ma pevne navyky a velku sancu, ze dokaze zbran pouzit aj v realnej situaci.

To ale za predpokladu, ze veci robi spravne...

Ked chce novacik, ktory si prave kupil kvera, okrem dobreho pocitu, aj realne pouzit zbran v "narocnej" situacii..... mal by na sebe poctivo makat aspon par mesiacov. To znamena sapon 2 krat do tyzdna strelnica a 3 krat do tyzdna susit.... Inak bude na urovni tych mestskych policajtov, co je uroven bezneho "nositela zbrane" ktory ide raz za mesiac na strelnicu a i nak to ma len zavesene na opasku.

PS tiez som videl mestskacov na strelnici a bolo to usmevne :-) (cest vynimkam)
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Mne sa páči, ako hovoríte o použití zbrane a kvantifikujete, koľko treba mať natrénované, koľko odstrieľané. Nespochybňujem nezastúpiteľnú rolu tréningu, sám som drilloval napríklad tasenie, zapichnutie a prvú ranu až do blba. Fakt do blba, že na konci som už ani nevedel ako sa volám. Drepoval som, klikoval som, prenášal drevené klády, spieval som a... a drilloval.
O sušení sa ani nemusíme baviť. Aj teraz, keď sa mi dlhšie nepodarilo (z objektívnych dôvodov) dostať na strelnicu, tak pravidelne suším. Čiže skôr ako ma niekto obviní z opaku: som fanda tréningu, som fanda drillu (najlepšie pod dohľadom inštruktora). A som fanda sušenia. Ale nie som fanda pofidérnych prepočtov.
Pri všetkej úcte, ale zúžiť problematiku použitia zbrane len na techniku natrénovanú na strelnici a na počet odbúchaných rán je asi podobné, ako zúžiť problematiku vedenia motorového vozidla na schopnosť zaradiť rýchlostný stupeň. Keď raz príde na reálne použitie zbrane, s najväčšou pravdepodobnosťou bude druhoradé, koľko máte odstrieľané, koľko ste na strelnici pustili včeličiek za posledný týždeň, mesiac, rok. Páni, môžete mi oponovať, ale toto nehovorí nejaký Jack z webfora, toto hovorí empíria!
Škoda, aj tu, napriek tomu, že ide o špecializované fórum, je len málo ľudí, ktorí museli v reále tasiť a ešte menej tých, čo museli aj vystreliť. Keby ich bolo viac, možno by do tejto debaty prispeli vlastnými skúsenosťami a nemuseli by sme to riešiť len v rovine teoretickej.
Nechce sa mi zachádzať do detailov, lebo aspekty použitia zbrane riešime podrobne v iných vláknach, ale dovolím si na záver podotknúť, že ani tisíc včiel týždenne nie je zárukou toho, že ak pôjde do tuhého a budete musieť použiť zbraň v intenciách NO alebo KN, tak sa vám neroztrasú ruky, nerozklepú kolená, nezahmlí sa vám pred očami, nevyschne vám v krku, srdce vám nepôjde vyskočiť z hrude a vy netrafíte dospelého chlapa ani na 5 metrov! Ergo, vraciame sa k tomu, čo som skonštatoval už skôr, že neradno zúžiť problematiku použitia zbrane len na techniku natrénovanú na strelnici a na počet odbúchaných rán. Trošku inak je to, samozrejme, so športovou streľbou, ale o tej sa tu teraz nebavíme.
Napísať odpoveď

Návrat na "Glock"