Vz. 58 fullsize a kompakt - porovnanie

cubitko
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 6 months

Príspevok od používateľa cubitko »

Agger ja mam , ak prides na LOS, po sutazi nastrelime, pripadne poziciam.
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Niekedy býva nosič mušky dobre "zapečený", nástrojček nepomôže, ja som nakoniec požiadal známeho a v dielni autoservisu sme to pohli až vo veľkom zveráku (15cm čeľuste, 40cm páka - a musel zabrať plnou silou!). Potom sa to už dalo aj nástrojom... :evil:
agger
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

Vyskovo ma to az tak netrapi, tam nahodim mieridla na 5-6 a som v pohode, ale ta stranova odchylka sa mi zda mimo rozsahu nosica muchy. Neviem ci ho nebudem musiet nejako pootocit. :(
Igrlik
častý prispievateľ

Stranová zmena polohy nosiča mušky o 0,5mm zmení polohu zásahu na 100m o 14cm príslušným smerom (kam puška, tam muška). :lol:
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

Igrlik: to mas spocitane pre standard alebo pre kompakt ?
Igrlik
častý prispievateľ

...predpis pre štandard.
Detto jedna otáčka muchy je 0,5mm, teda 14cm vertikálne na 100m.

(pre kompakt to bude pre rovnakú odchylku kuščičko menej - podľa trojčlenky :wink: , štandard by mal mať zámernú 353mm)
inspiring_liskov

Kompakt ma zamernu 260mm.

kalkulacka tvrdi 1mm mucha = 384mm posun na terci na 100m.

Agger tvrdi ze ma ulet >20MOA to je na 100m okolo 60cm, tzn by bolo potrebne posunut muchu o vyse 1,5mm. Obavam sa ze nosic tolko nepusti
LtTT
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa LtTT »

Minulý týždeň som neodolal a pridal vz. 58 Compact do zbierky. Pri kontrole na predajni v NMnV, poučený z príspevkov na fóre, som pozrel na zakončenie ústia a taktiež stav hlavne. Na moje prekvapenie zakončenie ústia vcelku OK a hlaveň ako zrkadlo. Nebolo čo váhať. Prvý zážitok bol už na evidencii kedy mi do karty zbrane zapísali aj číslo hlavne, podotýkam, že vyškrabané do farby na hlavni pod piestikom :shock: ! Nie vyrazené ale vyškrabané. Ale OK, na funkčnosť to vplyv nemá a je to vizitka firmy (asi rovnako ako mix v sumke 2 ošúchané zásobníky a 2 NZ-ťáky). Dnes som vytiahol "kraťasa" na strelnicu a jedine slovo čo ma napadá je "HNOJ" :shock: . Z asi 30 pokusov vystreliť v režime samonabíjacej zbrane ANI JEDEN úspešný!!! Pri vyťahovaní zasekne nábojnicu s krčkom v komore, alebo ju nevytiahne vôbec. Použité strelivo od Kolarms séria 001-07.2010 ročník na nábojniciach 78. V štandardnej vz. 58 funguje spoľahlivo. Ďalší zážitok bol pri pohľade na zásahy v terči. Na 75 metrov všetky zásahy cca 35cm na siedmej hodine. Sánka dole :shock:. To, že kraťas pôjde na reklamáciu netreba zdôrazňovať, skôr sa zamýšľam nad výstupnou kontrolou firmy Kolarms. Neni to závada, ktorú by nebolo možné zachytiť pri "výrobe". Keď som si pred 10 rokmi kupoval CZ 858 dostal som k nej síce len jeden zásobník ale nástrelný terč :!: a zbraň funguje bez najmenších problémov odzačiatku doteraz :shock:. Takže pri nákupe vz.58 Compact Vám prajem viac štastia ...
inspiring_liskov

čo dodať :shock:

to číslo na hlavni, závorníku a nosiči je vyiskrené vypaľovacím perom. Kompromis medzi nezmyselnými (nad mieru zákona) požiadavkami policajtov na ODE PZ a cenou za technológiu. Iskrenie je lacnejšie ako razenie, u zbrane za 200e vrátane DPH ma to absolútne netankuje.

Ad nástrel, ďalšia daň za low cost výrobu, nosič mušky je pri skracovaní zhodený a nanovo nalisovaný. Osobne si myslím, že goblini tažko flákajú kontrolu oadenia nosiča. Je to lotéria, môj kompakt strieľa naflek, Aggerov poreboval pár solídnych poklepov kladivom na čap mušky a laborovanie s laserovým nastreľovacím bore-sight bazmekom, kým sme dostli zámernú a výstrelnú os do rovnakej dimenzie. Keby sa chalani pri výstupnej kontrole trošku hrali s laserom, tento nepíjemný zážitok sme si mohli odpustiť.

to nevyťahovanie/nevyhadzovanie je takto od klávesnice záhadou, určite by som to reklamoval
gewehr
expert
Dátum registrácie: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

moj kompakt striela presnostou rovnako ako romanov... na flek ako klasicka 58 od vyroby. Pozeram ze v KolArmse im kvalita vyroby beha hore-dole ako sa im podari. To je dost smutne.

Len kratko ku kompaktu. Dnes som mal moznost vyskusat zbran od pana puskara, ktory nazvyme to "vie co robi". Co ma zuajalo bola jeho konstrukcia spevnenia hlavne aby nekmitala s moznostou instalacie tlmica vystrelu. Skusali sme to s tlmicom a subsonikmi, dolnene o optiku, slusna praca. V kazdom pripade ten pan tvrdi, ze kompakt, tym ze nema tu cast hlavne ktora moze kmitat iba ciatocne moze na kratsie vzdialenosti dosahovat dokonca vacsiu presnost strelby ako fullsize. Na dlhsie uz citi nizsiu rychlost strely z kompaktu. Samozrejme nie s obycajnym vojenskym strelivom, ktore ma vacsi rozptyl. V kazdom pripade tou kostrukciou na hlavni, ktora brani kmitaniu volneho konca sa mu podarilo znizit na 100m rozptyl o rovnu polovicu.
agger
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 2 months

Príspevok od používateľa agger »

Dnes som z môjho dal 5 zásobníkov. Prvé 4 bez problémov. V piatom sa sekla na stagi jedna hilzňa. Silové obtiahnutie to ale vyriešilo.

Romane mucha ide na 10m na flek, takze bude ešte potrebovať pár otáčok dole.
inspiring_liskov

Puškárska dielňa "Pat & Mat " k vašim službám 8)

LTT: tak som nad tým ešte premýšľal....
ad nástrel , nič čo sa nedá doladiť polkilovým kladivom, drevenou podložkou, šublerou a kalkulačkou. S Aggerom sme to mali za štvrťhodinku vrátane folklórnej vložky s naháňaním červenej bodky po dverách vínnej pivnice.

ad nevyťahovanie:
ak máš k dispozícii plne funkčnú 58mu, skúsil by som postupne prehodiť kryt pružín a kompletný nosič aj so závorníkom a hľadal , kedy sa závada odstráni. Ak po výmene krytu, tak ide o vaklajúci vodiaci tŕň vratnej pružiny=treba vymeniť. Ak pomôže výmena závorníka, môže byť zle osadený vyťahovač.... atd ale veď si skúsený kontraktor, vieš čo máš robiť
:)
LtTT
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa LtTT »

Aj keď zbraň stojí 200 euro tak by mala fungovať. Z tohto je vidieť, že výstupná kontrola je mizerná ak vôbec je.

Roman, fakt mi to pripadá ako vyškrabané do farby. Už na PZ sme si klepkali na hlavu čo s tým. Áno je to napĺňanie zákona ale tak ...
Ten kryt ma tiež napadol ale ide tu o princíp. Nekupoval som si zadovku či nejaké DODO, ktorú po úprave môžem použiť ako samonabíjaciu :evil: ... takže toto mal mať vyriešené už výrobca.

A to som bol ešte na predajni potešený v akom je stave to ústie a hlaveň, keď som si to porovnal s fotkami a skúsenosťami pri výbere čo tu dal gewehr ... no čo už :roll:
inspiring_liskov

netvrdím, že to nemáš reklamovať, len ako domáca diagnostika mi to napadlo... aby si vedel čo ideš reklamovať

ad výstupná kontrola, hat otázok je či mal službu Roby, Déži, Péety alebo Pišta (hádam som im mená nedokomolil)

Neboj doladia to :)
Igrlik
častý prispievateľ

roman napísal:...
to číslo na hlavni, závorníku a nosiči je vyiskrené vypaľovacím perom. Kompromis medzi nezmyselnými (nad mieru zákona) požiadavkami policajtov na ODE PZ a cenou za technológiu. Iskrenie je lacnejšie ako razenie, u zbrane za 200e vrátane DPH ma to absolútne netankuje.
...
Ćíslo by podľa všetkého mala mať každá hlavná časť zbrane, aby sa dala v zmysle zákona zaregistrovať aj samostatne... :)
Ale ani si neviete predstaviť tú radosť príslušníka u nás na oddelení, keď som mu ukázal to vyiskrené číslo :lol:
Systém asi vyžadoval vyplniť okrem TZ (telo zbrane?) aj HL a nechcel ho pustiť ďalej :!: :evil: - lebo asi 5 minút sedel, otáčal samopal v rukách, nazeral do takého skopírovaného náčrtku a znova obzeral zo všetkých strán... :roll:
Napísať odpoveď

Návrat na "Samopal vz. 58 "