Je vhodný kaliber 45 ACP na obranu voči divej zveri?

Používateľov profilový obrázok
satu
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa satu »

breadfan napísal:Ak by to situacia a vas skill dovolovali, na ktoru cast tela medveda/diviaka by ste strielali?
Jack to popisal vyborne. Este chcem dodat, ze medveda aj diviaka mozte pistolou akurat zranit. Niet nebezpecnejsieho zvera ako je zranene.
Spekulacie o zasahu priamo do oka alebo na predlzenu miechu su z oblasti snov a rozpravok.
bus driver
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa bus driver »

V lese som minimalne 2x tyzdenne, zatial sa mi stalo 2x, ze som sa stretol so zverou. Prvy pripad- isiel som po chodniku okolo krovia, zrazu velky sramot. Tak meter predo mnou vyletel z krovia srnec takou rychlostou, ze som skoro zinfarktoval. Druhy pripad- chcel som si skratit cestu, dral som sa cez krovie, zrazu sramot, fucanie, zbadal som cierny chlpaty zadok. Divocak. Kym som vytiahol pistol, uz ho nebolo. Chcem tym povedat, ze je Vam prd platne, aky kaliber nosite, ked nestihate tasit, nieto este namierit a strelit.
Mesi
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Zaujimave video. Ale vsimol som si, ze pri revolvere je asi bezpecne prst na spust mat skoro vzdy.
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Cubitko: Asi tak. Dík za doplnenie. Ešte si mohol dodať dobrú radu nad zlato, že viac pozornosti ako výberu vhodného kalibru treba venovať výberu vhodného pracieho prášku, ktorý dôkladne vyperie trencle.
:wink:
Breadfan: Veď ja nehovorím, že máš blbé otázky, ani som ťa nechcel zahriaknuť. Povedal som, že táto debata už miestami zachádza ad absurdum, čo nie je dobré, zvlášť pre ľudí, ktorí to tu navštívia prvý raz a z prečítaného si utvoria hodne skreslenú predstavu o problematike (ako sa to stalo aj tebe). Môžete, samozrejme, nesúhlasiť s mojím názorom, ale tvrdím, že realita je kdesi inde a to, čím sa tu zaoberáme, sa od nej vzďaľuje.
8)
vanto
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa vanto »

Co je na tom absurdne ak sa niekto nevyzna v ucinkoch kalibrov a opyta sa co od toho moze cakat v pripade stretu s nejakym zvieratom?
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Vanto, ak sa pýtaš mňa, tak kuk na príspevok, na ktorý som reagoval. Bolo to niečo v duchu "na ktorú časť tela divej svine/medveďa mieriť (myslené v KN)!". Čo je na tom absurdné, som, myslím, vysvetlil hneď v tom prvom príspevku. Rovnako ako som zdôraznil, že mi nešlo o to, aby som tu niekoho zosmiešňoval, či nebodaj zhadzoval.
:wink:
Predtým som sa do tejto debaty snažil nezapájať, hoci ako poľovník, ktorý takmer denne funguje v revíri, kde na divé svine naráža prakticky neustále a zažil s nimi viacero nečakaných a nechcených stretnutí, by som k tomu možno aj mal čo povedať. Stále sa však domnievam, že to podstatné a naozaj užitočné, bolo povedané v tomto vlákne už oveľa skôr. Vrátane toho, aký kaliber, aká strela, apod.
8)
vanto
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa vanto »

jasne, ok
Bauer
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa Bauer »

Jack napísal: Chlapi, neviem po akých horách to chodíte, ale asi po iných než ja. Keď čítam posty, ktoré sa tu množia, neviem, kam (na) to chodíte. Iná divočina!
Ahoj Jack, Nerád sa preberám z hybernáciie ale vzhľadom na svoj zdravotný stav dnes nedokážem ovládať svoje cynické pudy. Napísal si to celé o to diviačikovi a mackovi pekne a realisticky a plne s tebou súhlasím, ale čo poradíš tým, ktorí čakajú na Záhorí pumu senickú :wink: ?
R
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Bauer napísal:ale čo poradíš tým, ktorí čakajú na Záhorí pumu senickú :wink: ?
Až sa nevieš dočkať, skús najprv ne 65ke dať dole Pumu zlatomoraveckú... :mrgreen:
Miro389
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa Miro389 »

poslednú vetu zvýrazniť, a zamknúť tému :wink:
outdoorman
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa outdoorman »

Ťažkú debatu ste sa rozhodli viesť. :D Tiež trocha prispejem. Jack píše, že asi nestihneš. V podstate s ním súhlasím, ale mal som možnosť hovoriť so 4 osobami, ktoré napadol v lese medveď. Žiadna z nich nebola ozrojená. Všetko boli muži, ktorí v minulosti absolvovali vojenskú základnú službu (tak predpokladám, že aspoň minimálne ako-tak vedia vyhodnotiť čo mierenie a streľba obnáša). Jeden z nich aj má legálne krátku palnú zbraň, ale ju nemal pri sebe. Všetci boli v lese osamotení. Dvaja z nich povedali, že útok bol neočakávaný, prekvapivo rýchly a nestihli by zbraň použiť, ani keba ju mali. Druhí dvaja povedali, že by stihli vraj aj primieriť, že medveďa videli včas, pozerali sa na seba a útok prišiel až po chvíli. Medveď nikoho z nich nelovil, ani sa ich nesnažil usmrtiť, ale im riadne labami a zubami dal najavo, komu les patrí. Moja vlastná skúsenosť je taká, že turistický chodník vo Fatre na viacerých miestach križovali medvedie stopy, aj úplne čerstvý medvedí exkrement. To už som mal Glock 30 (v ňom plný zásobník z G21) v ruke a tak som schádzal k Trusalovej. V tom sa v mladej bučine hlučne šuchol medveď (až vtedy som ho uvidel), asi 12m odo mňa. Namieril som na neho a zakľakol pritom, aby mi nepodbehol, keby vyrazil. Kým som na neho mieril a premýšlal, že strelím raz pred neho, že sa možno vyplaší, tak sa otočil a odkráčal v smere odo mňa. Tie buky odvtedy vyrástli, ale keď idem okolo, vždy si spomeniem (aj moja manželka, ktorá bola so mnou, presnejšie za mnou). Takže stihol by som. Verím tomu, že aj trafil, aj niekoľkokrát. Či by to však na zastavenie útoku stačilo, to neviem. Takže, či je ráž 45 ACP vhodná na obranu proti divej zveri neviem. A dúfam, že to ani nezistím, lebo aj keby som sa ubránil, tak by to bol nepekný zážitok a zvieraťa by mi bolo ľúto. V súčasnosti som prezbrojený na ráž 10mm auto (Glock 29SF), ktorá by mala byť na obranu proti zvieratám teoreticky vhodnejšia ako 45 ACP. Ale či je dostatočná (umiestnenie rany, individuálna vitalita zvieraťa) a hlavne či stihnem, sa radšej nikdy nedozviem. Prírodu treba chrániť, inú nemáme!
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Vďaka za pekný príspevok, ktorý poukazuje na pestrosť života okolo nás a nesnaží sa túto debatu zjednodušiť na vcelku otrepané "v 99% človek ani nesiahne po zbrani" či premúdrelé "nelezte kam netreba"...
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Na vhodnosť .45 proti divej zveri neviem odpovedať, čiže budem OT, ale snáď to prežijeme. Svoje zážitky som tu už asi niekde písal, ale neviem kde, tak to napíšem zas. Napriek tomu, že som chlapec z našeho malebného hlavného mesta, v lese som pomerne často.

Bratislava je často zosmiešňovaná pri týchto témach, "čo už tu môžete stretnúť?". K tomu len toľko, že na konci tohto leta som strávil niekoľko nocí v najopustnejších častiach Polonín absolútne mimo nejakých turistických ciest. Za celý ten čas som dokopy nevidel toľko zveri, ako vidím pri priemernej jednorázovej nočnej prechádzke z Potočnej na Biely kríž (bufet Včelín) v Rači. Viem že tie jedna návšteva tých Polonín nie je štatisticky významná, ale tá Rača áno, tú trasu chodím často. Najčastejšie stretávam vysokú, často mačky ale aj diviačik sa už pritrafil.

Praktickú skúsenosť som mal už dávnejšie, nie v Rači ale niekde okolo Devínskej kobyly, kde som išiel cez deň po turistickej ceste, takej menej použivanej, zrazu funenie, dupot (ja reagujem silnejšie na zvukové vnemy ako zrakové) a predomnou vybehol statný diviak, mohol byť tak 10 metrov - vytasil som okamžite, aj keď sa to odohralo veľmi rýchlo, polovicu jeho polkružnice čo robil okolo mňa než zdrhol dopreč som ho mal zrovnaného v mieridách v ktorých som ho sledoval. V tomto by problém nebol, nezamrzol som. Ale čo som si uvedomil až po situácii, že som mal absolútne tunel a videl som len toho diviaka, keby bol ďalší tri metre napravo či naľavo, tak ho nevidím a kľudne by mohol zaútočiť. Takže ďalšie aspekty bojovej streľby, čo sa dajú pretransformovať aj pri strete so zverou.

Tiež nesúhlasím s tým, že určite zbraň nestihneš vytasiť... nie každý zamŕza v takýchto situáciach, to čo sa tu píše o posraných trenkách... to by potom platilo aj pri lúpežnom prepadnutí na ulici. Neviem prečo sa tu zažíva táto dogma, že aj keď môže byť zbraň použitá na ulici na sebaobranu (kde útok môže byť takisto prekvapivý a nečakaný), tak na medveďa ju nestihneme použiť a posereme sa.

Kurz streľby, tréning tasenia, sušenie všeobecne... to všetko je použiteľné aj pre stret so zverou, nevidel by som tam také výrazné rozdiely, čiže to najlepšie čo môžete urobiť je trénovať rýchlo a presne strieľať.
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

Zoidberg37 napísal: Bratislava je často zosmiešňovaná pri týchto témach, "čo už tu môžete stretnúť?". K tomu len toľko, že na konci tohto leta som strávil niekoľko nocí v najopustnejších častiach Polonín absolútne mimo nejakých turistických ciest. Za celý ten čas som dokopy nevidel toľko zveri.... .
aj tam je to ak vybite :?:
Pre lepsie zazitky odporucam okolie Muranskej planiny, okrem medvedov aj vlky, kt. su vysoko aktivne na konci letnzch dni pri zotmievani ked utocia na pasuce sa ovce a ucia vlcata lovit.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Hm, dobre vedieť veru :)
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"