Ťažkú debatu ste sa rozhodli viesť.

Tiež trocha prispejem. Jack píše, že asi nestihneš. V podstate s ním súhlasím, ale mal som možnosť hovoriť so 4 osobami, ktoré napadol v lese medveď. Žiadna z nich nebola ozrojená. Všetko boli muži, ktorí v minulosti absolvovali vojenskú základnú službu (tak predpokladám, že aspoň minimálne ako-tak vedia vyhodnotiť čo mierenie a streľba obnáša). Jeden z nich aj má legálne krátku palnú zbraň, ale ju nemal pri sebe. Všetci boli v lese osamotení. Dvaja z nich povedali, že útok bol neočakávaný, prekvapivo rýchly a nestihli by zbraň použiť, ani keba ju mali. Druhí dvaja povedali, že by stihli vraj aj primieriť, že medveďa videli včas, pozerali sa na seba a útok prišiel až po chvíli. Medveď nikoho z nich nelovil, ani sa ich nesnažil usmrtiť, ale im riadne labami a zubami dal najavo, komu les patrí. Moja vlastná skúsenosť je taká, že turistický chodník vo Fatre na viacerých miestach križovali medvedie stopy, aj úplne čerstvý medvedí exkrement. To už som mal Glock 30 (v ňom plný zásobník z G21) v ruke a tak som schádzal k Trusalovej. V tom sa v mladej bučine hlučne šuchol medveď (až vtedy som ho uvidel), asi 12m odo mňa. Namieril som na neho a zakľakol pritom, aby mi nepodbehol, keby vyrazil. Kým som na neho mieril a premýšlal, že strelím raz pred neho, že sa možno vyplaší, tak sa otočil a odkráčal v smere odo mňa. Tie buky odvtedy vyrástli, ale keď idem okolo, vždy si spomeniem (aj moja manželka, ktorá bola so mnou, presnejšie za mnou). Takže stihol by som. Verím tomu, že aj trafil, aj niekoľkokrát. Či by to však na zastavenie útoku stačilo, to neviem. Takže, či je ráž 45 ACP vhodná na obranu proti divej zveri neviem. A dúfam, že to ani nezistím, lebo aj keby som sa ubránil, tak by to bol nepekný zážitok a zvieraťa by mi bolo ľúto. V súčasnosti som prezbrojený na ráž 10mm auto (Glock 29SF), ktorá by mala byť na obranu proti zvieratám teoreticky vhodnejšia ako 45 ACP. Ale či je dostatočná (umiestnenie rany, individuálna vitalita zvieraťa) a hlavne či stihnem, sa radšej nikdy nedozviem. Prírodu treba chrániť, inú nemáme!