Epidémie - karantény

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
erebos
expert
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa erebos »

Jack napísal:Tomáš, zamysli sa, prečo potom v Ázii, v krajinách ako Taiwan, Japonsko, Kórea, Hong Kong, keď príde hoci len bežná chrípka, nosia ľudia rúška.
Odpoviem ti expresivne..... Lebo im je*e!!!!
Pozri co predvadzali sikmooke zajazdy v europskych mestach pred coronou.... Na jednej strane katastrofalna hygiena, na druhej rusko na hube... 95% z nich ma problem si umyt ruky po WC... Skus im prenajat dom a po 4 rokoch zistis ake maju hygienicke navyky - mozes menit kupelnu, WC a kuchynu az po obkladacky lebo ten hajzel co ti nechaju proste neumyjes a smrad nevyvetras.... a to hovorim z osobnych skusenosti.... Prenajom domu manazerovi z KIA znamena, ze po 4 rokoch to rekonstruujes "na tehlu"
Takze tento priklad by som sem netahal....

Ja tvrdim, ze COVID neni chripka je to celosvetovy pruser. Ale nosenie rusok neriesi nic a to potvrdzuju aj infektologovia mimo premierovych "pseudostabov". Ovela viac su dolezitejsie zakladne hygienicke navyky ako umyvanie ruk a socialny distanc...

Myslim, ze treba na rovinu povedat, ze ruska su len "placebo" resp. prejav neschonosti statu nieco proti epidemii urobit /zakaz dovoleniek v zahranici, zavretie krciem..../ Skratka povinnost nosenia ruska /alebo inej handry na hube/ je len pokus statu ukazat obcanom ze sa nieco robi.....

O realite vypovedaju posledne vyjadrenia ministra... Mali sme pol roka cas sa pripravit a pri nabehu druhej vlny - a na jej zaciatku pocuvame, ze kapacity niektorych infekcnych oddeleni su naplnene....
https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve ... asledovat/
Co robili??? Mylsleli si, ze to prejde??? Nespravilo sa nic!!! A tak to aj vyzera....

Takze ja by som to zhrnul nasledovne : kto si mylsi, ze COVID je chripka nech pokracuje v statom "riadenej" strategii...
Kto si mysli, ze je to vazne si urobi zasobu antivirotik pre rodinu, dopuje sa vitaminmi, dodrziava prisne hygienicke opatrenia /umyvam si ruky, nechodim na futbal a do krcmy, detskych kutikov.../, izoluje svojich rodicov... v neposlednom rade ma zasoby potravin a liekov na rozumne obdobie...atd.... Samozrejme na to treba mat prostriedky a cas co 80% populacie proste nema... a prave pre tych mame ruska...
matus69
častý prispievateľ
Registered for: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa matus69 »

Tu je meranie ako filtruju doma vyrobené bavlnené ruska
https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 2.full.pdf

Doteraz som si myslel, že sa oplatí nosiť iba p3 masku - fakt ma prekvapilo, že aj handra z domu je celkom OK. A rozhodne ďaleko lepšia ako nič.
Používateľov profilový obrázok
theplaky
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa theplaky »

erebos napísal: ..nosenie rusok neriesi nic a to potvrdzuju aj infektologovia mimo premierovych "pseudostabov". Ovela viac su dolezitejsie zakladne hygienicke navyky ako umyvanie ruk a socialny distanc...

Myslim, ze treba na rovinu povedat, ze ruska su len "placebo" resp. prejav neschonosti statu nieco proti epidemii urobit /zakaz dovoleniek v zahranici, zavretie krciem..../ Skratka povinnost nosenia ruska /alebo inej handry na hube/ je len pokus statu ukazat obcanom ze sa nieco robi.....
:arrow: bingo!
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 9 months

Príspevok od používateľa Jack »

Erebos, pekne si sa rozbehol a v mnohom súhlasím a o tom, ako by sa mal správať štát, sme si tu zafilozofovali až až. Iste hygiena je základ a social distancing funguje lepšie než rúško, preto akurát tri* faktické:
a) Placebo? Možno do istej miery, veď o účinnosti/neúčinnosti rúšok sa už vyplodili stohy štúdií. Už len v porovnaní s respirátormi je to bieda, všakže? Jedno ale nejde popierať, že ten vecheť zabraňuje tomu, aby sajrajt, ktorý ľudia vykýchnu, vykašľú, vypľuvnú lietal x metrov do priestoru. Takže sorry, tu sa končí teoretizovanie o Placebe. A pre mňa sa končí ešte skôr: kdesi tam, kde začína neschopnosť časti populácie kriticky myslieť a/alebo správať sa zodpovedne sám od seba, nie preto, že ma k tomu niekto núti pod hrozbou sankcie.
:idea:
b) Keď na nosenie rúšok vyzýva minister alebo premiér, tvoja teória o kamuflovaní toho, že štát nič nerobí, alebo toho robí zúfalo málo, obstojí. Sotva ale obstojí táto teória vtedy, keď na to vyzývajú odborníci, ktorí v rámci svojich možností robia, či môžu, ako doc. Sabaka (poznám osobne celé roky a o jeho kompetentnosti ani integrite nemám dôvod pochybovať) a mnohí, mnohí ďalší, nielen u nás, ktorí rozumejú rozdielu medzi tým mať/nemať.
:wink:
Tomas, určite neposudzujem nič “od stola”, iba ti vravím, že tvoje osobné negatívne zážitky by som nezovšeobecňoval do takej miery ako to robíš ty.

*EDIT: Po úprave už len dve.
8)
fotograf
častý prispievateľ
Registered for: 11 years 8 months

Príspevok od používateľa fotograf »

Jack, píšeš, že tri faktické... - a potom c) je kde...? :oops:
Jack
moderátor

Vyhodil som. :wink: Tretia už v podstate nebola k veci a nemá zmysel štartovať debatu o tom, ako to zvládajú či nezvládajú v juhovýchodnej Ázii a čo všetko tam za posledných dvadsať rokov mali a prekonali bez toho, aby si zruinovali ekonomiku alebo nechali vymrieť ľudí 80+. V kontexte pokecu o rúškach dosť odbočka...
erebos
expert
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa erebos »

Jack : ty si to zase zobral do bodky.....

ja tvrdim, ze stat mal robit uplne ine opatrenia ako sa onanovat na ruskach... To je vsetko...

Doc. Sabaka : expert na slovo vzaty... ale kolko ludi okrem mna a teba ho pozna??? Pocul narod jeho zdovodnenie rusok??? Je clenom nejakeho z tych pseudostabov???? neni a je o nom ticho, lebo ako ho poznam tak by okrem nosenia rusok povedal par teplych slov, ktore by sa na tlacovke velmy tazko interpretovali.....

Ako som pisal, dospievam k nazoru, ze cela onania okolo rusok ma za ucel odvratit pozornost verejnosti od nekompetentnosti a hlavne nepripravenosti systemu zvladnut takuto masivnu zataz akou COVID bez pochybnosti je....
V skratke mozme povedat, ze hlupaci radsej daju 30 a za zazracnu rusku so "striebornymi vlaknami", ale uz si nezozenu antivirotika a vitaminy.....

Ale inak sa chapeme.....
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 21 years 1 month

Príspevok od používateľa lovec »

Pohľad k susedom - v jednej viedenskej nemocnici už naplnili kapacitu infekčného.
Ale v dalších je voľných miest zaťiaľ ešte dosť. Takže “pohoda”...

https://wien.orf.at/stories/3067663/
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

matus69 napísal:Tu je meranie ako filtruju doma vyrobené bavlnené ruska
https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 2.full.pdf

Doteraz som si myslel, že sa oplatí nosiť iba p3 masku - fakt ma prekvapilo, že aj handra z domu je celkom OK. A rozhodne ďaleko lepšia ako nič.
matus69: Dik za link na dalsiu studiu, a ano, aj 'handra' z domu je lepsia ako nic (v ich porovnani kde N95ka predstavuje 100% tak bezne rusko ukazalo 35%, co je podobne inym studiam co som videl), ale treba tiez povedat ze sa tym mysli dobre priliehajuce a nove rusko (pripadne cerstvo a spravne dezinfikovane), a nie nejaka prepotena a x-krat pouzita handra ktora visi na spataku firemnej Kie a natiahne sa narychlo na tvar pred obchodom 'aby predavacka nefrflala'. Pokial ma ale 'handra' plnit aj funkciu aspon minimalnej ochrany nositela, tak musi velmi tesne priliehat po celom obvode tvare (pretoze pokial dobre neprilieha, tak vzduch ktory ten clovek vdychuje vobec cez tu handru nejde, ale 'taha' ju zo vsetkych medzier okolo). Toto som ale napriklad v nasich mediach a navodoch doteraz nikde nezachytil, a mnoho ludi si nasledne mysli ze dolezite je vizualne zakryt nos a usta a na tesnost okolo nosa, lic a brady vobec nemyslia.

erebos a Jack: Dobre napisane a suhlas s obomi. Mam taky dojem ze poniektori tam hore si nespravne vykladaju pricinu a nasledok, pretoze dobre cisla co sme mali na jar boli snad na 90% sposobene prisnymi socialno-distancnymi opatreniami, uzavretymi hranicami a lockdownom, 9,9% inymi faktormi, a 0,1% nosenim rusok (sanca ze by vtedy clovek stretol niekoho nakazeneho bola takmer nulova, takze ucinok rusok bol a dodnes je podla mna daleko nadhodnoteny). To co ma ale ozaj stve je ze toto sa premietlo do filozofie: 'Naco respiratory, ved ruska funguju', a aj ked ruska naozaj 'funguju' (aspon ako tak, a aspon pre beznych ludi co funguju v beznom zivote), su zalostne nedostacujuce pre ludi v prvej ci druhej linii - od lekarov, sestriciek, cez policiu, armadu, hasicov, atd. az po vodicov autobusov alebo predavacky... Lenze na Slovensku este aj lekari a sestricky na infekcnom nosia minimalne-chraniace chirurgicke ruska, pretoze ziadne miliony (ba ani len statisice ci desattisice ktore by vykryli aspon jeden den) potrebnych jednorazovych respiratorov Slovensko za toho pol roka nezohnalo a nenakupilo. Mozno aj to je jeden z dovodov preco 'zodpovedni' stale tlacia mantru 'ruska funguju'... :roll: a naivne cakaju ze cisla u nas uz zajtra ci pozajtra zacnu opat padat dole... Keby sme aspon poriadne testovali (pre porovnanie, UAE s populaciou 9 milionov robi teraz vyse 90,000 testov denne), alebo navysovali personalne kapacity pre contact-tracing, mozno by sme to potom vedeli ako tak dostat naspat pod kontrolu, ale kym sa budeme spoliehat len na ROR (rusko-odstup-ruky) tak myslim ze tie cisla pojdu len (pomalsie ci rychlejsie) nahor... Pri tej smiesnej limitnej kapacite nasich Covid labakov sa realna situacia do cisiel bude premietat len pomaly, ale najneskor o par tyzdnov to uz uvidime aj v poctoch hospitalizovanych... :roll: :evil:

Stay grey and frosty,

Gunslinger
Jack
moderátor

Erebos, neberiem to doslova, ale aj v PM som sa ťa pýtal, ako v tejto ére vysvetliť ľuďom, že sa majú správať zodpovedne. Ako keby sme ani nežili v dobe postmodernej... Ako keby sme nemali okolo seba zástupy lumenov, čo majú plné ústa práv ale ignorujú akékoľvek povinnosti, ktorí sa odvolávajú, na čo všetko majú nárok, ale nechcú a nevedia prebrať ani len štipku zodpovednosti. Nejde len o vyhryzencov, čo s covidom jazdia napití po bratislavskom obchvate (ako sme pár dní nazad postoval Peterson), alebo vymetajú nočné podniky (ako onen poslanec BA MsZ), ale aj o celkom obyčajných ľudkov, čo s príznakmi vírusu si najprv zoberú týždeň dovolenku, potom tri dni chodia do práce a potom im svitne, že by sa asi mohli dať odtestovať... A takých veru je.
:roll:
K tomu, čo o rúškach tvrdí doc. Sabaka a mnohí ďalši odborníci, sa dá ľahko dopracovať. A - to je reakcia aj na Tomáša - rovnako ľahko sa človek dopracuje k inštrukciám, ako s tými rúškami narábať. Že toto ľudí nezaujíma, súvisí s tým, čo píšem vyššie. Ja som ti písal, že nemám dôvod spochybňovať jeho výzvu a relativizovať ju tým, že by chcel niečo kamuflovať. Za mňa ruško áno, predovšetkým preto, lebo viem, s kým mám dočinenia v mojom okolí, bližšom i širšom. Schválne, koľko ľudí v tvojom okolí si ani nezakryje ústa, keď kýcha či kašle? Koľko si neumyje ruky po použití WC? Atď, atď, atď. Takže áno, tu platí to trápne “tvoje ruško chráni mňa”. A v takej situácii, aby tieto kusy mali ten svoj otvor (ústny) prekrytý, budem celkom spokojný s tým, že to dostanú príkazom - a teda dostaneme to príkazom všetci - a nebudem protestovať a nebudem si vybavovať výnimku a nie, ani nebudem švejkovať.
K tomu placebu, sám to píšeš, ruško prinajmenšom dokáže zabrániť emitovaniu častíc na väčšie vzdialenosti. Vzhľadom na to, v akom prostredí sa musím pohybovať, som rád aj za to a dívam sa na to inak ako ty, menej kriticky a preto to za placebo nepovažujem. Hoci za spásu tiež nie. Jeho účinnosť niekde na úrovni 30 - 50 pct., či podľa iných čísel pri dvoch “partneroch” s nasadenými rúškami na úrovni 60 - 70 pct. ani nemožno považovať za spásu. Ale nemožno ich ani ignorovať. Pri krátkych meetingoch, ceste MHD, alebo hoci nákupe v potravinách, kde sa zdržuješ pár minút, to rúško ale môže robiť a zrejme aj robí rozdiel. Nie tak v open space kancloch, kde niekto pár metrov od teba chrchle osem hodín v kuse. Hádam sa teraz už chápeme... Nerád však verejne vediem tieto debaty, lebo vidím, čo a ako si dokážu ľudia dnes dezinterepretovať a často len hľadajú poukazy, aby sa mohli správať takým či onakým spôsobom, nezriedka z extrému do extrému.
:oops:
Guns, pred polrokom, keď som bol ešte o čosi, teda presne o pol roka mladší a asi aj kus naivnejší alebo čo, veril som, že postupne sa štát zásobí respirátormi, podporí sa domáca výroba a čoskoro ho dostane, alebo si bude môcť za regulovanú cenu zaobstarať každý, kto ho potrebuje. Po zdravotníkoch, silové zložky, po nich zamestnanci v školstve, po nich v službách a obchode a po nich už fakt každý. Dodnes sa čudujem, kde sa vo mne ten optimizmus vzal a smejem sa sám na sebe.
:twisted:
tomas120
častý prispievateľ
Registered for: 10 years

Príspevok od používateľa tomas120 »

Jack: Ľudí to prestalo zaujímať do momentu keď vymätený pološialenec z Trnavy tu v apríly vyobrazoval na tlačovkách so slzami v očiach armagedonové scenáre pri 30 pozitívoch o tom ako nám tu budú umierať naši rodičia. Oháňal sa grafmi tabuľkami dristal samoľúbe žvásty, vyháňal na križovatky okresov všetkých policajtov, chcel sledovať ľudí cez apky, pracujúcim za hranice posielal odkazy o štekajúcich psoch a šlak vie čo ešte by bol schopný dorobiť. Následne tento pošahanec prekročil v júni Dunaj a na tlačovke s Orbánom sa vyjadril aké to je krásne žiť niekde bez rúšok a obmedzení. Krátko na to je ten istý vygumovaný pošahanec pristihnutý na svadbe bez ničoho... Ľudia majú problém s takýmto pokrytectvom vysokých vládnych činiteľov a zvysoka kašľú na inštrukcie ľudí ako je Magorovič a Mitas ktorého skôr zabije vysoký krvný tlak a choresterol malého býka než dáky kovid a preto sa k veci tak stavajú. A s takouto nevôlou k tomu vedú aj svoje deti.
matus69
častý prispievateľ

Vadí ti Matovic a zároveň sa ním necháš tak ovplyvniť. Tomu nerozumiem. Štokholmsky syndróm?
peterson
expert
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa peterson »

musíme prijať dobrovoľný fakt, že už dlhšie prebieha komunitné infikovanie a národ si proste s vírusom potyká.
Uvediem úplne najčerstvejší prípad zo včera. Moja žena pracuje na NUSCH a včera im oznámili, že pán primár z vedľajšieho oddelenia je Covid pozitív spolu s jeho manželkou. Samozrejme sa o ňom vie, že po celom ústave i oddeleniach chodí zásadne bez rúška- nakoľko on Covid považuje za blbosť. Každý deň je v styku s lekármi, pacientmi a zdr.sestrami. A kedže sa jedná o úchylné prasa, ktoré bežne obchytkáva ženy a laškuje s nimi vrátane objímania- každému je úplne jasné, ako to na NUSCH asi vyzerá so šírením Covidu.
V práci sestričkám povedali, že ich určite nebudú testovať, lebo nechcú zatvoriť oddelenia... Fakt super :!:
A kedže má celý ústav klimatizačné okruhy a vzduchotechniku- šírenie bordelu je zaručené. Žena sa už týždeň zle cíti a niekoľko príznakov už má. Zajtra ráno pôjdeme obaja na Kramáre a dáme sa otestovať, nech vieme ako na tom sme. Nemáme záujem byť nejakým infekčným rizikom. Ak sa nedostaneme na výtery, už som si zajednal aspoň rýchlotesty Nadal zo žilovej krvi u známej doktorky. Už som informoval môjho riaditeľa, že tuším nejaké riziko a chcem to riešiť, aby som neodpálil celé oddelenie.

Nepociťujem žiadnu paniku, iba považujem za nešťastné, ak nejaké hovado svojou nezodpovednosťou sekundárne robí problémy v x ďalších oblastiach života. Jasná vec, že sa bavíme o debilovi, ktorý si neodpustil zahraničnú dovolenku a ignoruje aspoň základné opatrenia na minimalizáciu rizík.
tomas120
častý prispievateľ
Registered for: 10 years

Príspevok od používateľa tomas120 »

matus69 napísal:Vadí ti Matovic a zároveň sa ním necháš tak ovplyvniť. Tomu nerozumiem. Štokholmsky syndróm?
Jeho politické rozhodnutia vrátane tých epidemiologických na ktorých participuje ovplyvňujú každodenný život každého jedného z nás. Aj teba..Tomu nerozumiem.. Nevedomosť? Mne osobne vadí že mi dáky taký buratíno prikazuje nariadeniami ako sa mám správať voči môjmu okoliu, čo je a nie je správne voči mojej rodine a okoliu. Ak tebe nevadí a rád sa necháš zviesť na tejto laine rozhodnutí a príkazov dákeho klamára, zlodeja, DPHčkového podvodnika nech sa páči. No mne o zodpovednosti nebude rozprávať takýto človek.
matus69
častý prispievateľ

Klamári a zlodeji tu vládnu dlhé roky.
Bavíme sa o rúškach alebo už si potiahol debatu ďalej, len o tom nevieme?

Čo mňa mrzí je to, že nikto za nenosenie ruska Matovica ani kotlebovcov nepotrestal. Pritom dôkazy sú.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"