Bohuzial aj EFMJ zaradis do expanznych takisto ako Lapua CEPP
V pripade pochybnosti totiz rozhoduje KEU PZ a ten rozhodol ze CEPP aj EFMJ su EXPANZNE strely.
Poloplaste su OK, ale ciste olovo len ak ho ponuka vyrobca, t.j. ziadne prebijance...
Zemenik z KEU PZ mi vyslovne napisal, ze Lapua CEPP je EXPANZNE strelivo. Federal EFMJ este neskumali, ale ked som mu ho popisal, bol si isty, ze to bude tak isto posudene ako expanzne strelivo. Rozpraval som sa aj so zastupcom dovozcu Lapuy do SR, ktory mi potvrdil, ze na dovoz a predaj CEPP im nikto povolenie neda.
KEU PZ ma jednoducho zo zakona neobmedzenu pravomoc rozhodnut o (skoro) akomkolvek strelive ze nezodpoveda zakonu a neviem o ziadnom opravnom prostriedku, ktory by ich rozhodnutie mohol zmenit.
add
KEU nikto nespochybňuje,len k tomu je potrebné oficiálne stanovisko-rozhodnutie- a nie na základe domienky /rozhovoru/rozhodnuť o zaradení streliva.
Kde sa dá nájsť oficiálne rozhodnutie toho čo popisuješ?
Pokiaľ toto strelivo nie je vedené ako OFICIÁLNE ZAKÁZANÉ .EFMJ nebolo ešte schvaľované, a teda,nemám dôvod sa domievať,že je zakázané.Čo nie je zákonom výslovne zakázané je povolené
Ak sa mýlim opravte ma.
Nemam preco spochybnovat tvoje presvedcenie a nie som ani hovorca KEU PZ. Ak si chces byt isty, spytaj sa priamo u nich [url]mailto:keupz@keupz.minv.sk[/url].
igoros
jasné,napíšem oficiálnu žiadosť o poskytnutie informácií.
Sám som zvedavý,pretože doteraz som s ofic.zaradením tohto streliva medzi zakaz.nestretol.
Ani ja a koho som sa pytal, kazdy mi vravel, ze je zakazane, lebo je to expanzne so zvysenou ranivostou. Moj nazor je ten, ze je to strelivo so zvysenym zastavovacim ucinkom a je to strelivo s riadenou expaziou. Ale to nikoho nezaujima... Kompetentni ti povedia, ze to je expanzne a "fajka shasla". ELECTRON, co urobime s tym zdruzenim? Majac sa mi dlho neozval, nevies co s nim je?
takze je povolene aj strelivo zo stopovkou? Som mal moznost vidiet 22LR zo stopovkou a velmi sa mi to pacilo.Ak je povolene, tak by sa oplatilo pozriet v rakusku co by vysla krabicka.
Mozno son sa zle vyjadril, nemyslel som zakazanym strelivom to, ze je zakazane ho kupovat alebo predavat a strielat s nim na strelnici, to mozeme v podstate vsetko co maju v obchode ak mas ten kaliber napisany v zbrojaku a je jedno akej konstrukcie su strely.
Ale ja som to myslel v tom zmysle, ze na obranu smies nabijat a pouzit len celoplaste. Myslim, ze nesmiem pouzit na obranu poloplaste, hydrasoky alebo olovene srely alebo strely akejkolvek inej konstrukcie. (i ked podla mna je to poriadna blbost, aspon ja osobne mam zbran na obranu a nie na zabijanie, a s celoplastom je to prave skor o tom zabiti ako o obrane, i ked pri devine je to asi jedno tam je ten ucinok skoro rovnaky, ale pri .45ke to je uz ina kava a ten hydrasok tam uz na fakt spravy kus prace proti celoplastu).
Ak sa mylim budem velmy rad ak ma niekto opravy.[/b]
v zakone je presne definovane co je zakazane.
9. expanzná strela – strela, ktorej účinok v cieli je zvýšený jej deformáciou, ktorou je zväčšený jej priemer a táto deformácia je spôsobená dutinou v hrote strely,
to je definovanie strely
A ked je strelivo zakazane tak ho mozes pouzivat a kupovat len na vynimku staci si precitat co je v zakone.
Definovanie zakazanej strely je tiez jasne. ked ma dutinu nie v hrote ale na opacnej strane (keby to fungovalo) tak nie je zakazana.
Keby bolo dostat strelivo do kratkych zbrani na principe loveckeho napr. TIG (strela s riadenou deformaciou) tak to je ok. TIG nema dutinu, ale je expanzna strela.
EFMJ - teoreticky dutinku ma (okolo plastovej vlozky je trocha volneho priestoru)
Olovo - ak nema dutinku no problem
Poloplast - bez problemov
Ked chcu zakazat olovo alebo poloplast treba predefinovat zakon
.22LR HP (hollow point) je strelivo do dlhych zbrani (aspon na to bolo konstruovane) teoreticky to znamena ze sa moze pouzit na sebeobranu
(3) Zakázaným strelivom je
a) strelivo s priebojnou, výbušnou alebo zápalnou strelou,
b) strelivo pre krátke guľové zbrane s expanznou strelou,
c) strelivo so strelou dodatočne upravenou,
d) vojenské strelivo,
e) strelivo pre krátke guľové zbrane presahujúce úsťovú rýchlosť strely 550 ms-1, alebo prekračujúce úsťovú energiu 1 000 J,
f) strelivo pre dlhé guľové zbrane presahujúce úsťovú rýchlosť strely 1 150 ms-1, alebo prekračujúce úsťovú energiu 6 000 J
ked si pozrete pismeno b. tak zistite, ze .22LR hollow point mozete sice pouzit na sebeobranu ale len z dlhej zbrane, cize sa to cele trosku komplikuje.
toto strelivo by vam ani nemali predat pokial mate len kratku malorazku, ale som presvedceny, ze pokial sa s nim budete branit spolocne s kratkou tak si koledujete o nedovolene ozbrojovanie...
budem rad ak ma niekto vyvedie z omylu, lebo sa to tyka aj mna