Policajti pri hliadkovaní prešli opitého mladíka

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

takze de facto navrhujete robit rozdiel v posudzovani skutku na zaklade toho ci bol poskodeny pod vplyvom alkoholu alebo nie?
dirty harry
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa dirty harry »

skúsim to ešte inak páni, to čo sa stalo sa dá ľahko prirovnať k náhlemu výstrelu zo zbrane pri neodbornej manipulácii s ňou. Vodič rovnako ako hliadkujúci policajt sa musí pozerať pred seba, prispôsobiť rýchlosť jazdy nielem charakteru vozovky, počasiu, ale aj viditeľnosti, ktorá je v noci silne znížená, ako sme sa teraz presvedčili.
AUTO je zbraň rovnako ak nie viac nebezpečná ako ZBRAŇ STRELNÁ.
Je treba s ním narábať a riadiť ho viac ako obozretne, kľudne sa tu môže niekto nad týmto aj pousmiať, ale platí to, je to tvrdá realita. Kto pri riadení auta takto alebo podobne pochybí, rovnako ako pri neodbornej manipulácii so zbraňou a postrelí inú osobu, je za svoje konanie zodpovedný - prečo?? no preto lebo má ZBROJNÝ PREUKAZ na jednej strane a VODIČSKÝ na strane druhej. Skladal skúšky na držanie alebo nosenie zbrane alebo skúšky z vyhlášky na vodičák. A vôbec už ani nerozhoduje, či niekoho zrazí alebo postrelí v službe, na dovolenke, triezvy alebo ožratý, zodpovedať sa bude.
Každý vodič, ktorý riadi auto a zbadá na ceste prekážku sa snaží vyhnúť sa jej. Ležiaci človek nie je prekážka zanedbateľnej veľkosti, nie je to vajgel, ani mačka či jež....
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Nesmie zalezat na tom co sposobilo, ze poskodeny stabilne lezi na ceste.
Ide v podstate o staticku prekazku na ceste.
V tomto pripade tu mozu byt len polahcujuce a pritazujuce okolnosti pre vodica.

Videl som uz aj take videa kde auto zrazilo a odhodilo chlapika do opacneho smeru, kde ho dalsie auto v protismere dorazilo a zostal lezat pod nim. Pri dynamickej zrazke kde je chodec predtym v pohybe je objasnenie zavinenia este ovela komplikovanejsie.
Idete 30 km/h. po meste v ulici, kde su na Vasej strane odparkovane auta.
Zrazu spoza dodavky kde nie je prechod Vam vyleti na cestu chodec. Samozrejme ho zrazite lebo na 2 metroch Vam auto nezastane. Koho je toto chyba ?

Tym chcem povedat, ze kazdy pripad je jedinecny a neda sa to pausalizovat.
MASH4077
prispievateľ
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa MASH4077 »

dirty harry napísal:V tomto prípade nedošlo k porušeniu zákona na strane ožratého chodca, ale jednoznačne na strane vodiča. Chodec sa stal len dočasne prekážkou na cestnej komunikácii, každý vodič je povinný venovať sa riadeniu tak, aby mohol vždy včas svoje vozidlo zastaviť.
Ale vzhaldom na skutočnosť, že Slovensko stále nie je právny štát, je možno o tejto kauze viesť dlhé predlhé komentáre a špekulácie.
Ale zajtra príde možno ešte lepšia pikoška, možno že iný vodič prejde na ceste ležiaceho ožratého policajta, alebo rovno celú hliadku...
-odporúčam doštudovať Z.8/09 o podmienkach prevádzky na poz. kom.(aj chodec je účastník)
-"pán poškodený" je urazený na hliadku PZ (prezentoval v TV), že mu svojim spôsobom zachránila život (asi čakal na...kamión aby ho...)
-toto sa môže stať každému z nás, kto sa presúvame mot. voz.

:D dirty ako ti máme veriť, keď
dirty harry - Clint Eastwood
a ty máš Y. Brunnera zo 7 statočných :?: :wink:
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Luke, v takom prípade si dokonca dovoľujem pochybovať o tom, či poškodený je vlastne poškodený. OK, viem, že sa to dá interpretovať ako desný právny relativizmus a kdekto tu môže namietať, že ak takúto úvahu dovedieme ad absurdum, tak ani opitá obeť znásilnenia alebo vraždy potom nie je vlastne obeťou... Presne týmto smerom však nechcem viesť túto úvahu. Len si myslím, že ak ide o dopravnú nehodu s účasťou chodca pod vplyvom, treba takéhoto účastníka (opitý alebo zdrogovaný chodec) chrániť zákonom iba v najmenšej možnej, resp. nutnej miere. Pretože sám sa vystavil zvyýšenému riziku, mal by niesť za svoje správanie sa následky. Alebo poviem to inak: prítomnosť alkoholu u poškodeného by mala byť považovaná za predpoklad zavinenia (zrážky s motorovým vozidlom) z jeho strany.
Príklad z kategórie možných: idem v noci po okreske (povolená maximálka 90 km/h) nejakých 70-80 km/h, dlhá tiahla zákruta, tma jak v pytli, diaľkovými svetlami nesvietim, lebo míňam protiidúce auto, keď ich znovu rozsvietim, za zákrutou vidím čosi na ceste, brzdím, úhybný manéver neprichádza do úvahy - na jednej strane škarpa a stromy, na opačnej prichádzajúce auto. Zrážam ležiaceho ožrana. Keďže som brzdil, rýchlosť minimálna, no triafam ho do hlavy, spôsobujem mu vážne zranenia. Celkom isto ma čaká vyšetrovanie, zrejme aj súd. Pri dobre konštelácii hviezd ma čaká niekoľko mesiacov neistoty a veľmi nepríjemné a dlho sa tiahnuce opletačky. Pri zlej konštelácii odsúdenie za ublíženie na zdraví a podmienka, pri nepriazni osudu basa. Takže takto si predstavujeme spravodlivosť v praxi?! Lebo ja nie.
inspiring_almeida

Príspevok od používateľa inspiring_almeida »

Dirty Harry má pravdu, nebudem tu siahodlho vypisovať, ani nepoviem nič iné, ale dirty harry to opísal úplne profesionálne, čo sa mi páči, pretože v diskusiách je málo takých profesionálnych príspevkov...
dirty harry
častý prispievateľ

To MASH 4077:
Ja zo srdca NEMÁM RÁD práve Eastwooda, nemám rád jeho filmy ani to ako v nich hrá, ale zamiloval som sa do jeho kvéru....
Prepáčte mi preto zmenu fejsu, ale tento je mi bližší, a veriť mi? prečo??
Každý má svoju hlavu a svoj názor, tu na fóre si ich len porovnávame.......pozri Anča, ja mám nožík :D
dirty harry
častý prispievateľ

Jack:

spravodlivosť, zákony a právny systém s trestným poriadkom sú často diametrálne odlišné a spolu nekomunikujúce aspekty.

pravda je relatívna, a predsa iba jedna, tá moja, Tvoja, jeho....
spravodlivosť neexistuje, pretože pravdu máme každý z nás.....??

Ja len dúfam a verím, že ten nešťastný policajt bude mať dosť šťastia a poľahčujúcich okolností, aby nešiel za ožrana sedieť.

A dúfam tiež že mi žiadny vodič nezrazí moje dieťa, manželku alebo mna keď sa zdrbem na bicykli alebo sa zvalím vedľa chodníka, DÁVAJTE NA MŇA VTEDY PROSÍM VŠECI POZOR
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

no neviem, minimalne cast zavinenia, ak nie cele, nesie ten chodec (lezec), uz len koli tomuto:
(2) Účastník cestnej premávky je ďalej povinný
a) správať sa disciplinovane a ohľaduplne tak, aby neohrozil bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky, pritom je povinný prispôsobiť svoje správanie najmä stavebnému, dopravno-technickému stavu cesty, situácii v cestnej premávke, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam,
inspiring_poincare

Príspevok od používateľa inspiring_poincare »

Presne tak, a vodič nemá povinnosť predpokladať, že druhý účastník (čo chodec je) bude porušovať zákon a svoje povinnosti...

Z toho vyplýva, že síce mám dávať pozor, ale nie na tých čo porušujú cestný zákon.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

enemyop napísal: Z toho vyplýva, že síce mám dávať pozor, ale nie na tých čo porušujú cestný zákon.
takze ked mas zelenu, si v aute, do cesty vojde chodec, tak sa ani nepokusas brzdit, lebo ty si v prave?
gewehr
expert
Registered for: 21 years 4 months

Príspevok od používateľa gewehr »

Ja som uz od zaciatku vedel, ze vlastnik strelnej zbrane alebo vodic je uz z principu potencialny vrah alebo pirat. Ono nebolo by spatne navrhnut v ramci novelizacie trestneho zakona, aby ludi, ktori maju zbrojak triedy A alebo B a zaroven vodicak B a vyssie preventivne zatvarali rovno po splneni tejto podmienky :lol:
A alkoholikov ktori sa neosvetleni rutia po nociach cestani na bicykli priblizovanim kluckovanim, pripadne si zvyknu v noci odpocinut na ceste vyhriatej po slnecnom dni vyhlasil za ohrozeny druh podobne ako niektore druhy ziab a kazdeho kto takehoto jedinca zrani by mali verejne lyncovat, pripadne by sa dali znova zaviest klietky hanby zname zo stredoveku.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Opity ludsky zivot je tiez ludsky zivot a treba s nim aj tak narabat.

To znamena, ze ked idete cez den 50-tkou po meste a vidite uz z dialky opilca ako sa pletie po ceste tak ho "sejmete" lebo je napity a takych na ceste mozeme zrazat. Ved to je chore.

Na to su tie polahcujuce a pritazujuce okolnosti, aby sa urcila spravna vyska trestu pre toho vodica, ktora moze byt aj nulova. Ked vam niekto skoci z maleho mosta rovno pred naraznik tak aka je vasa miera zavinenia ?!

Nemozete rozlisovat ale medzi triezvym(napr.odpadnutym) a opitym clovekom leziacim na ceste, treba sa len trochu zamysliet.
gewehr
expert
Registered for: 21 years 4 months

Príspevok od používateľa gewehr »

tak bez ohladu na pravny ramec a stav veci, ja som fanda udelovania Darwinovej ceny.
dirty harry
častý prispievateľ

Ja som tiež občan so svojimi právami, aj právom žiť a dožiť, a to že si niekto ožerie hubu neznamená, že na neho netreba brať ohľad, naopak takýto nepríčetný človek si často zaslúži od spoluobčanov pozornosť, alebo aj pomoc, nevieme kto ako stav opilosti znáša, a niekomu môže privodiť aj vážne zdravotné problémy či komplikácie. ň
Osobne sa ožranom zásadne vyhýbam, ale niekoľkokrát som ožranovi, ktorý sa nemohol zodvihnúť z kraja chodníka pomohol, odtiahol som ho na bok mimo vozovku, keď bol v stave bezvedomia tak som ho uložil do stabilizačnej polohy a zavolal policajtov nech s ním robia čo vedia.
Nikdy neviete, kedy sa Vy dostanete do podobnej situácie, vtedy je každá neopovrhujúca nezištná ľudská pomoc nad všetko, často dokáže aj zachrániť Váš život, a je jedno či slopeme denne, týždenne alebo sa nadrbeme raz za 10 rokov, sme v tomto stave bez rozdielu a treba nám pomôcť.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"