Chystaná novela zakona o zbraniach

Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

„§ 2
Vymedzenie niektorých pojmov
za zbraň sa považuje aj súčasť zbrane
c)súčasťou zbrane prvok alebo náhradný diel osobitne skonštruovaný pre zbraň a podstatný pre jej funkciu, vrátane hlavne, rámu, tela, záveru, puzdra záveru alebo valca revolvera, závorníka a akéhokoľvek zariadenia určeného alebo upraveného na tlmenie zvuku vyvolaného výstrelom zo zbrane

„§ 14a
Nesmie sa uzatvárať zmluva na diaľku,15a) ktorej predmet je nákup a predaj zbrane alebo streliva, ak tento zákon neustanovuje inak.“.

V § 34 ods. 3 sa na konci pripája táto veta: „Držiteľ zbrojnej licencie smie uzatvárať zmluvu na diaľku, ktorej predmet je nákup a predaj zbrane alebo streliva len s iným držiteľom zbrojnej licencie alebo inou osobou, ktorá je oprávnená v rámci svojej podnikateľskej činnosti na nákup a predaj zbraní a streliva.“.
Black Powder
moderátor
Registered for: 19 years 4 months

Príspevok od používateľa Black Powder »

Ale ak si dobre vsimnes, tak sa jedna o hlavne casti zbrane a tie boli vzdy na registraciu. A jedna sa o zbrane na ktore je treba ZP.
Doplnkov sa to netyka.
luke
častý prispievateľ

teraz neviem co mas na mysli, ale ja som nepovedal, ze na sucasti zbrane potrebujes nakupko, ani nepotrebujes.
ja som povedal, ze teraz su aj sucasti ako napr. zasobnik definovane ako zbrane a novela prinasa zakaz uzatvarania zmluv na dialku (online shopy), ktorych predmetom je predaj alebo kupa zbrane.
Black Powder
moderátor

Ako to, ze si nepisal a co je toto:
luke napísal:tak je to jasne, od datumu ucinnosti si uz v sulade so zakonom nekupime zasobniky, pazby, predpazbia, mieridla, etc. pekne laco z netu.
Ved sa jedna len o prislusenstvo.
Ak ma e-shop sekciu bazar, tak ma iste na to licenciu a je tym padom sprostredkovatel. Skor si myslim, ze skoncia inzeraty, kupim - predam a samotny predaj bude moct prebehnut len cez nejake puskarstvo, ako tretiu stranu.
Takze ak si aj dotycny zaujemci na seba vymenia cez bazar - inzerat kontakt, samotny obchod bude moct prebehnut len za ucasti predajcu s licenciou. Ale uvidime, ked to vyjde v tlacenej forme, mal by byt k zakonu vydany vykonavaci predpis, kde su podrobnosti a vysletlenia, ako sa ma ktora cast chapat. Ak to chces vediet vopred, daj si poziadavku na MVSR.
luke
častý prispievateľ

.....mam pocit ze si sedis na kably a silou mocou mi nechces rozumiet.
uz si nekupis zasobnik z ameriky, lebo je to sucast zbrane, povazuje sa za zbran v sulade s par2 a par 14a ti ako nedrzitelovi zbrojnej licencie zakazuje uzavriet zmluvu o predaji zbrane na dialku.

ok? ci este raz?
Black Powder
moderátor

Mam bezkablove pripojenie, tak nemaj obavy.
Ak si presvadceny o tom, co tu tvrdis, tak si si toto iste vsimol uz skor v navrhu, ktory bol zverejneny v decembri a ak sa Ti tento § , alebo aj ine nepozdaval, mal si moznost v ramci verejneho pripomienkovania na toto navrhovatela novely upozornit a podat navrh na zmenu. Teraz je uz ale neskoro, jedine dat podnet na dalsiu novelizaciu novej vlade.
momentalne anonymny
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 10 months

Príspevok od používateľa momentalne anonymny »

luke napísal:tak je to jasne, od datumu ucinnosti si uz v sulade so zakonom nekupime zasobniky, pazby, predpazbia, mieridla, etc. pekne laco z netu.
nemyslim si, ze mas pravdu.

na tebou vymenovane veci sa zmluvy na dialku nevztahuju, lebo podla mna ani gramatickeho vykladu nejde o zbran (ani v zmysle jej sucasti, bez ktorej by nemohla fungovat).

ale skor by ma zaujimal rezim nadobudania tych zbrani - sucasti.

a nase pripomienky by boli marne, toto odovodnuju predpisom EU, ci to uz pravda je alebo nie je.
luke
častý prispievateľ

tak, to som vazne zvedavy ako okecas, ze zasobnik nie je podstatny pre fungovanie pistole. budes tvrdit, ze bezne vkladas jednotlive naboje do komory? pazba a predpazbie a podobne, su o nieco menej zrejme, ale tiez tu zbran musis za nieco drzat a za hlaven asi nie.
a ked ti z gramatickeho vykladu nevychadza sucast zbrane ako zbran, tak potom uz vazne neviem.
to co vravim, som ja podlozil paragrafmi a interpretaciou, jedine co ste povedali vy "tak to nie je". co takto skusit napisat viac.
boris
expert
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa boris »

chlapi. precitajte si aj novu prilohu zakona s definiciami a budete mat vo veci jasnejsie!

teda aspon dufam ze sa nic nezmenilo odkedy som studoval udajne NRSR schvalene znenie...
inspiring_bose

Príspevok od používateľa inspiring_bose »

Mam taku otazku ktomu to nezmyslu co vypotil Al Kalinak...Kedze sa bude musiet predavat iba v kamenych obchodoch, kvoli tomu ze predajca v kamenom obchode ma licenciu na predaj zbrani, mi z toho vychadza ze kazdy takyto obchod pojde vlastne cez neho...a co to bude stat, ved napriklad taky p.Vransky vam odrata z ceny vasej zbrane aj DPH a vsetky dane a tak dostanete za zbran ktoru predavate vlastne iba jednu tretinu za ktoru by ste ju predali cez net priamo zaujemcovi... Dufam ze ktomu to to nedospeje, co si myslite?
Naposledy upravil/-a inspiring_bose v 16 Mar 2010, 11:37, upravené celkom 1 krát.
luke
častý prispievateľ

boris: link pliz.

kuro:presne k tomu si myslim, ze to dospeje. ze predajcom sa splnili vlhke sny, pretoze legalne si pomaly nic nebudes moct kupit zo zahranicia cez net. nie len zo zahranicia, ale aj na slovensku cez internet. pri zbraniach a,b,c to nie je tak vidiet, ale napriklad airsoftove zbrane to celkom postihne. teraz na slovensku existuje niekolko eshopov, ktore to efektivne znici.
Naposledy upravil/-a luke v 16 Mar 2010, 11:40, upravené celkom 1 krát.
Panzer
Administrátor
Registered for: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

to kuro159

Zmluva na diaľku je predaj cez internetové e-shopy. Ak si dáš inzerát, že predáš zbraň a ozve sa ti záujemca, tak spíšete zmluvu o predaji zbrane, idete na OR PZ, urobíte prevod zbrane a vyplatíte si dohodnutú sumu.

Netreba zamieňať predaj na diaľku s predajom na inzerát. Teda nebude povinnosť predávajúceho predávať zbraň len cez komis kamenného obchodu.
inspiring_bose

Príspevok od používateľa inspiring_bose »

Dik som teraz nejaky chripkovy a zamienam si pojmy... :cry:
boris
expert
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa boris »

citujem z prilohy:

B) Hlavné časti zbrane

a) hlaveň je časť zbrane, v ktorej sa energia premieňa na pohybovú energiu strely a ktorej súčasťou je nábojová komora; vodiaca časť vývrtu hlavne vedie strelu požadovaným smerom a spôsobom,

b) nábojová komora je priestor v zadnej časti hlavne tvarovo zodpovedajúci danému náboju; u revolverov je nábojovou komorou každý otvor valca,

c) vložná hlaveň je hlaveň menšieho kalibru vkladaná do hlavne väčšieho kalibru,

d) valec revolvera je otočná časť revolveru, v ktorej sú uložené náboje v nábojových komorách,

e) záver je zariadenie uzavierajúce alebo uzamykajúce nábojovú komoru.

C) Súčasti zbrane, iné ako hlavné časti zbrane

a) rám zbrane je súčasť revolvera, v ktorej sú uložené alebo sú na nej upevnené ostatné súčasti zbrane,

b) telo zbrane je súčasť zbrane inej ako revolver, v ktorej sú uložené alebo sú na nej upevnené ostatné súčasti zbrane,

c) puzdro záveru je súčasť zbrane, v ktorej je uložený záver,

d) závorník je súčasť záveru, ktorá bezprostredne uzatvára nábojovú komoru.

kedze ide o zakonny taxativny vypocet mam za to ze zasobniky sa budu dat kupovat z internetu aj po novele. panzer, kolega ako to vidis ty?
luke
častý prispievateľ

tak ako ty som to chapal aj ja na zaciatku.
problem je v definicii a sice:
c)súčasťou zbrane prvok alebo náhradný diel osobitne skonštruovaný pre zbraň a podstatný pre jej funkciu, vrátane hlavne, rámu, tela, záveru, puzdra záveru alebo valca revolvera, závorníka a akéhokoľvek zariadenia ...

to slovo vratane. nahrad si ho spojenim, "okrem inych" a naznacuje, ze zbranou su vsetky prvky a nahradne diely vyrobene pre zbran, a to aj hlaven, ram, zavornik...
to vsak nevylucuj, ze to su aj ine diely.
vidis, ze vsetky sucasti zbrane uvedene v prilohe 6 su aj priamo v zneni paragrafu. podla mna sa tu bohuzial nejedna o taxativny vypocet sucasti zbrane, ale len o vysvetlenie pojmu telo, ram, zavornik, puzdro zaveru.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"