WTSHTF - všobecne

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, ono je to trochu ironicke a z pohladu psychologa by to asi bolo tiez zaujimavo rozobrate - to co sa tam deje v ich atomovych elektrarnach je sice dost zle, ale v podstate to nie je ziadna katastrofa. Tych par zamestnancov si ten job vybralo dobrovolne, rovnako aj teraz ich tam nikto nenuti ist so zbranou namierenou na nich, davky radiacie ktore ich ozaruju su velmi presne merane a ich zdravie je az extremne monitorovane, atd. Este aj v tom najhorsom pripade ze by sa tie jadra tam roztavili a plaste by boli viacnasobne natrhnute, aj vtedy by doslo 'len' k uniku radiacie ktora by ale verejne/vseobecne zdravie ohrozila len minimalne alebo vobec (aj to len v uplne najblizsom okoli). Zatial som si v mediach nevsimol ani jednu potvrdenu obet ktora by s tymto priamo suvisela, zato vo vsetkych svetovych mediach je to na prvej strane, televizie to sypu z kazdeho kanalu, prebera sa to snad vsade, atd.

Skutocna tragedia a katastrofa je to zemetrasenie ktore ma svedomi tisice ci mozno desattisice mrtvych, ale europu, ameriku, a vacsinu 'zapadneho' sveta tak trochu sebecky zaujima daleko viac ci ta radiacia (RADIAAAACIIIAAAAA... :shock: sa k nim z japonska dostane, pripadne kedy sa odstavia vsetky reaktory v okruhu aspon 1000km pretoze ATOMOVA ENERGIA SPOSOBUJE KATASTROFY AKO V JAPONSKU a bla bla bla...

Sorry za tu ironiu, len ma uz tie media s tym trochu vytacaju, katastrofa v japonsku nie je o problemoch v par starych elektrarnach, ale o ludoch co tam zahynuli a pozostalych.

Mimochodom, nechcem sa zastavat AE (a tie nase dve by som najradsej zavrel uz vcera - ci presnejsie vymenil v nich reaktory a spravil tam dostatocny containment), ale v prepocte na umrtia su mnohonasobne nebezpecnejsie elektrarne na fosilne paliva, a este aj fotovoltaika ma na svedomi daleko viac mrtvych nez atomova energia, ale toto bulvar moc nezaujima :evil:


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
C08R4
častý prispievateľ
Príspevky: 2140
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa C08R4 »

BR OSN teraz defacto schvalila vojensku intervenciu NATO do Libye. Aku reakciu ocakavate, od Kaddafiho? Jasne povedal:
"Bola by to flagrantná kolonizácia, bez ospravedlnenia. Vážne a neslýchané. Toto je bláznovstvo, šialenstvo, arogancia. Ak sa svet s nami zbláznil, budeme šialení aj my."
Ak proti nemu medzinarodne spolocenstvo zasiahne, podla mna pouzije vsetky mozne a dostupne prostriedky ktore ma, zrejme aj chemicke zbrane (Muamar sa ich v minulosti odmietol vzdat), ci tkz. "spinave bomby", teroristicke utoky a to nielen proti svojmu obyvatelstvu, ale mozno aj voci Europe. Al Kaida je zatial proti nemu, ale to sa moze lahko zmenit, ak ju zacne podporovat, dotovat a bojovat voci zapadu. A verte, ze Muammar ma s terorizmom bohate skusenosti.

Ste pripraveni na chemicky, alebo nuklearny utok (Myslim skor tu spinavu bombu)? Ja uz postupne dokupujem potrebne vybavenie. Oblek uz mam masky tiez, lieky a atd. atd.
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Príspevky: 3399
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa aris »

myslim, ze USA hralo spinavu hru. Kalkulovali s inym postojom zapadnej verejnosti: ze verejnost vyvinie natlak na USA a vlastne vlady aby "preboha nieco robili". Ale nestalo sa. Ja osobne som tiez nezhltol spravy, ze su tisice mrtvych na uliciach. A tak sa nedalo nic robit, pretoze colonel je bred branami Benghazi a musela maska padnut dole.

podotykam, ze kedze neviem kde je pravda, nedrukujem ani jednej strane.
agger
častý prispievateľ
Príspevky: 1287
Registered for: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa agger »

Osobne si myslim. ze Kaddafi mal uz davno visiet. Amici/EU rychlo zabudli na vsetko zle (Lockerbie) a prinajlepsom zdvihli varovny prst (86 operacia El Dorado Canyon), no akonahle zacala tiect ropa za dobry peniaz boli vsetci spokojni. Kaslat na boj proti teroristom, pozostalich a utlacanych ludi. Mame svoju ropu a stabilitu v regione. Co na tom ze vykupenu krvou a tvrdou rukou diktatora. Fungovalo to v Irane do 1979, Iraku do 2003 (preco asi nezvrhli Saddama v 91?...), Saudi maju tiez dost pritiahnute opraty sariou, atd...

Povstania vsade inde postupne bud donutili odstupit vladu a/alebo ziskali armadu na svoju stranu atym padom de facto odstavili vladu. Tu Kaddafi velmi sikovne nasadenim zoldnierov prinutil bojovat aj svoju armadu. Nehovoriac o upalenych vojakoch co odmietli bojovat proti ludom co maju chranit.

IMO bezletova zona urcite a vcera bolo neskoro. Pozemna podpora je otazna a nebezpecna zalezitost. Skor by som isiel cestou prinutenia Sudanu a ostatnych susednych krajin aby nedovolovali prisun zoldnierov. Nasledne by som cakal skor ci neskor zasah "Bozej ruky" a nahleho umrtia Kaddafiho.
White Wolf
občasný prispievateľ
Príspevky: 72
Registered for: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa White Wolf »

C08R4 napísal:Ste pripraveni na chemicky, alebo nuklearny utok (Myslim skor tu spinavu bombu)? Ja uz postupne dokupujem potrebne vybavenie. Oblek uz mam masky tiez, lieky a atd. atd.
a nedas sem aspon nazov veci kt mas? :) masku mam (este treba dokupit dalsie ale € nieto) ja rozmyslam nad kupou stareho opch-70 :) nieje to nic moc ale lepsie ako nic...
inspiring_banzai

Príspevok od používateľa inspiring_banzai »

Neviete čo je zač ten typ masky ktorá bola použitá v Černobile? Tá s tým chobotom Obrázok
Používateľov profilový obrázok
Ja som
častý prispievateľ
Príspevky: 1879
Registered for: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Do vybavy by som urcite zaradil tabletky JODIDU DRASELNÉHO. Problem je, ze bezne ho nikde nedostanete. Nie je ani na predpis. Fasuju ho vsak ludia v blizkosti JE. Takze odporucam zamerat sa tymto smerom, popripade navstivte svojho lekara, mozno vas prekvapi.

Obrázok
eager_gould

Príspevok od používateľa eager_gould »

A propros, jód - jodidovaná soľ ako súčasť stravy by mala nejaký účinok na ožiarený organizmus?

EDIT: http://www.sme.sk/c/5814449/polliaci-vy ... onska.html

Prečo sa všetky média snažia vyvolať dojem, akoby sme tu mali mať Threads naživo? :roll:
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Príspevky: 3399
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa aris »

pretoze su ovladane zlom. pretoze zosaleli, tuzia po senzacii a pritom nevedia po com vlastne tuzia. nasa civilizacia zosalela.
medonos
častý prispievateľ
Príspevky: 507
Registered for: 13 years 11 months

Príspevok od používateľa medonos »

Dakedy ako dieťa som ich našiel hŕbu na pojde u starých rodičov a iné špecialtky ako IPCHB individuálny protichemický balíček bolo to také bakelitové púzdro :D tabletky na čistenie vody Dikacit a boli tam asi aj tie jódové tabletky ale to už neviem iste , je už 30 rokov...iste je toho spústa dakde zabudnuté v skladoch CO .
Používateľov profilový obrázok
Ja som
častý prispievateľ
Príspevky: 1879
Registered for: 14 years 4 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Este k tym jodovym tabletkam, bacha na to, ono to zas nie su cukriky.

Worldwide reports of iodine overdoses: WHO
http://www.abc.net.au/news/stories/2011 ... 168067.htm

Konkretne v USA bolo prave v poslednej dobe velke mnozstvo pripadov ked si ludia mysleli ze cim viac toho do seba nahadzu tym budu odolnejsi voci radiacii... ako trochu sa mi nad tym pozastavuje rozum :roll:
inspiring_lichterman

Príspevok od používateľa inspiring_lichterman »

K tym tabletkam. Pokial viem tak oni na seba iba viazu radioaktivne castice ktore by sa inac uchytili v stitnej zlaze no a tym zabranuju vzniku rakoviny stitnej zlazi. Neexistuje nic take ako odolnost alebo imunita na radioaktivne ziarenie :)
Používateľov profilový obrázok
Laci
častý prispievateľ
Príspevky: 956
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Laci »

Ja by som nemal chuť žiť v radioaktívne zamorenom území, v takom prostredí zostať a brať tabletky je iba predlženie agónie. Pokiaľ sa dá kde újsť, tak to je iné kafé.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, trochu to upresnim aby nedoslo k nehodam - tie tabletky jodidu draselneho radiaciu neviazu, ale tym ze 'preplnia' poziadavky stitnej zlazy jej zabrania v prijimani dalsieho (uz ale radioaktivneho) jodu. Nic ine ale nedokazu = nechrania v organizme nic ineho len stitnu zlazu, a 'chrania' ju len pred radioaktivnym jodom, nicim inym. Trochu viac info:

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=co ... a&catid=70

Doplnim ale par veci - ich uzitie v statoch, cine, alebo dokonca v europe je nielen zbytocne, ale dokonca moze byt zdraviu skodlive (a potencialne aj znacne nebezpecne u istych rizikovych skupin).

V pripade havarie Bohunic ci Mochoviec kedy by mali tabletky jodidu draselneho vyznam u nas ich ale nahradzat solou a podobnymi 'alternativami' moc nejde - clovek by musel do seba narvat 200 az 300 polievkovych lyzic soli denne aby dostal davku tych cca 130mg. Tabletka sa zvycajne berie najneskor do hodiny po uniku radioaktivty a berie sa len jedna na den (deti len polovicka = 65mg, a velmi male deti/dojcata len stvrtka = 32mg, tie tabletky maju rozstvrtenie aj naznacene ryhami). V pripade ozaj velkej havarie v tesnej blizkosti by mohlo pomoct zobrat este jednu aj nasledujuci den, pripadne pocas atomovej vojny ich zobrat pocas tyzdna kazdy den jednu, ale to uz by bola ozaj velka zataz na organizmus (navyse kedze chrani len stitnu zlazu, zvysok organizmu by v takom pripade aj tak nemal velku sancu).


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
lubor
prispievateľ
Príspevky: 204
Registered for: 14 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lubor »

Alebo zomriet medzi prvymi aby som nemusel odpratavat to co tu zostane.
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"