tango: V pohode, ved len teoreticky debatujeme

A nevravim ze to je nejaky naj system, len ze to je nieco nove/ine nez bolo doteraz zauzivane, a aj ked mozno sa to ukaze ako slepa ulicka, moze sa to tiez ukazat ako velmi ucinny system lepsi od sucasnych (mno - sucasnych - klasicka muska+zadne mieridla su na kratkych zbraniach uz nejaku tu dobu...

Navyse malokto ma dokonale oci, alebo dokaze rovnako dobre strielat s pravym, lavym, ci oboma ocami otvorenymi, atd.
IPSC som spomenul prave preto, ze v istom ohlade je to extrem v oblasti strelby, ani tie najlepsie policajne jednotky sveta nevalia tak ako spickovi IPSC strelci (co viem tak ani HRT operator nefasuje 15,000 nabojov a novu hlaven od sponzora kazdy mesiac

Navyse CQB operator musi trenovat a ovladat x znalosti a technik, ale spickovy sponzorovany IPSC strelec nerobi nic ineho len kazdy den vali a vali... Inak, ak hovorime cisto o rychlosti, ked prisli red-dots do IPSC, tiez sa im stari strelci smiali, ale cas ukazal ze fyziku a fyziologiu clovek neoklame, moze jej dlhorocnym treningom chvilu odolavat a dosahovat podobne ci rovnake vysledky za cenu daleko vacsej snahy a usilia, ale progres clovek nezastavi. Pozri, preco mas na MP5ke eotecha ? Preco maju na zbraniach eotechy, aimpointy, acogy, marsy, atd. operatori zo SAS, GIGN, GSG9 a stovky dalsich jednotiek ? Odpoved je jasna - umoznuju rychlejsiu a/alebo presnejsiu strelbu = su bojovo ucinnejsi/efektivnejsi. A az raz pride eotech ktory bude ten kriz premietat do vzduchu nad hlaven a bude sa dat nahodit na kratku zbran, da sa cakat ze nim budu dovybaveni vsetci ktorym to ich rozpocet dovoli, atd.
A k tomu testu - kludne to mozme skusit, ale aby bol taky test objektivny musel by si postavit voci sebe dvoch strelcov na rovnakej urovni, alebo zopakovat ten isty test s tym istym strelcom ale inymi mieridlami. Tipujem ze do 10-15 metrov tam vyznamnejsi rozdiel nebude, ale povedzme pri headshotoch od 20 do 50 metrov strelec s klasickymi mieridlami bude zaostavat proti kolimatoru.
Teraz nehovorime o sebaobrane (aj ked ano, moze nastat situacia ze pachos je 15m od teba za rukojemnikom a ten kusok hlavy co mu trci je ekvivalentom torza na 100m), ale suhlasim ze to by zbytocne odviedlo debatu inym smerom, hovorme teda povedzme o mierenke na 50m alebo 100m.
Kazdy vie ze s narastajucou vzdialenostou sa predlzuje doba potrebna k trafeniu terca, toto je logicke a plati to rovnako pre sport, ako pre sebaobranu alebo LEO/army/...
Zober si nejaku dobru kratku zbran, napr. aj relativne kratka hlaven G19 je vraj schopna (z benchrestu) dosahovat cca 10cm rozptyl na 50m a 20-25cm na 100m. Lenze ked ju vyberies zo zveraku, pri strelbe z ruk je tam x obmedzeni ktore presnost zhorsuju - postoj, uchop, spust, atd., pricom jedno z tych obmedzeni su mieridla - jednako tvar/typ a jednako zamerna/vzdialenost medzi muskou a zadnymi mieridlami. Logicky cim dlhsia zamerna, tym presnejsie sa da strielat, a naopak. Potom si zober ze oko ma urcitu rozlisovaciu schopnost, a samozrejme nedokaze sa naraz zaostrit na dve ci tri rozne vzdialenosti (zadne mieridla, muska, terc, pricom s klasickymi mieridlami zvycajne alebo vidis ostro musku, alebo terc).
A ked clovek porovna:
pre mna je zaujimave/podstatne, ze:
a) eliminujem nutnost zrovnavania troch elementov - zadnych mieridiel, musky a terca
b) samotny mieriaci bod je dobre vyrazny (teraz myslim ten ich Wide-View, ten Low-Profile je sice vacsi, ale sa mi nezda byt az taky dobry)
c) zbavim sa prednej musky (osobne som videl x situacii kde sposobila trouble, od zachytenia sa v puzdre ci do oblecenia az po zamotanie sa do retention-lanyardu u jedneho armadneho instruktora)
Toz, tolko moj nazor, nechajme sa prekvapit ci sa osvedci aj v realite
Gunslinger